NABÍDKA ODRŮD

Nabídka na podzim 2023 je ke stažení zde:


Následují stručné informace o množených odrůdách, včetně vyobrazení plodů. Seznam bude postupně doplňován o odrůdy, které množíme, ale každý rok je jiný, ne vždy máme všechny zde popsané. Jde tedy o informování, ne o aktuální nabídku, ta je zveřejněna vždy v období výsadby stromků, tedy od podzimu do jara.

Odrůda jabloněKonzumní zralostStručný popisObrázek plodůDostupnost podzim 2023
Akeröprosinec – březenmrazuvzdorná ze Švédskaano
Astrachán bílýčervenec – srpenpatří k nejranějším, plody středně velké, dužnina méně šťavnatá než u Průsvitného letníhone
Auroraprosinec – květenbujný zdravý růst, pozdně zimní, rudé velké plody, žebernatéano
Batulprosinec – dubenatraktivní růžové květy, kompaktní koruna (dobře rozvětvuje) vyrovnané líbivé plodyano
Bernské růžovéříjen – únor (březen)menší stromy, velmi plodné, atraktivní ovocene
Blenheimská renetalistopad – březentriploid, mohutné dlouhověké stromy, velké chutné plodyano
Boikovoleden – červenvysoká mrazuvdornost ve dřevě, hodí se do vyšších poloh (v teplých suchých oblastech trpí padlím) dužnina bílá, nehnědneano
Borovinka (Charlamowski)srpen – zářístředně velké stromy, plody výrazně žíhané, nakyslé osvěžující chutiano
Boskoopskéleden – dubennejznámější „koženáč“, nakyslá chuť, vynikající na sušeníano
Citrónové zimníprosinec – květenvelmi stará, zcela nenáročná odrůda zdravého růstu, ovoce průměrné chuti, zejména na moštováníano
Cornwallské hřebíčkovéprosinec – březen (duben)náročné, ale velmi chutnéano
Coxova renetalistopad – únor (březen)náročná na výživu, vhodná do vyšších poloh (v teplých suchých oblastech trpí padlím) velmi chutné, aromatickéne
Coulonova renetaprosinec – březentriploid, velké stromy s krásným habitem, plodnost nižší;ovoce velké, podobné Boskoopskému („koženáč“), výborné na sušeníano
Croncelskézáří – říjen (listopad)vysoká mrazuvzodrnost ve dřevě, do vyšších poloh (v teplých suchých oblastech trpí padlím) ano
Česká pochoutkaříjen – prosinecvyšlechtil J.E. Proche; vzpřímený růst, bohatá plodnost, sladké protáhlé plodyano
Čistecké lahůdkovélistopad – dubenvynikající vyvážená chuť, vysoká šťavnatostano
Gascoygneho šarlatovélistopad – únor (březen)atraktivní vzhled plodů, malinová příchuťano
Gdanský hranáčříjen – únorsamozásibitelská odrůda – postupně dozrává; všestranné využití, kořenitá chuťano
Grávštýnskézáří – listopadtriploid – bujný růst, velké dlouhověké stromy vhodné do vyšších poloh (v teplých suchých oblastech trpí padlím), jablka velmi chutná, šťavnatá, voňaváano
Grávštýnské červenézáří – říjenviz Grávštýnské, místo žíhání je krycí červená barva rozmytá ano
Gustavovo trvanlivéprosinec – květenjedna z mála starých pozdně zimních odrůd se sladkými plodyano
Hájkova muškátová renetaprosinec – březenmenší stromy, pozdě raší a kvete, netrpí mrazy a strupovitostí, velmi plodné, jablka vynikající na sušeníano
Hammersteinovoprosinec – březenexcelentní navinulá chuť, vysoká štavnatost, nahradí pomeranče o Vánocích; do teplejších polohano
Harbertova renetaprosinec- březenmohutné stromy, velké plodyano
Hetlinaleden – květenDomácí krajová z Domažlicka; střední vzrůst, vzpřímené koruny. vysoký obsah antioxidantů- protirakovinové jablkoano
Hvězdnatá renetalistopad – březenpozdně raší a kvete, netrpí mrazy a strupovitostíano
Chodsképrosinec- dubenkrajová odrůda z Domažlicka, chutnáano
Jadernička moravskáříjen – dubenkrajová, Bílé Karpaty, Valašsko,
nenáročná, dlouhověká, k jídlu a na mošt, sladká
ano
Jakob Fischerzáří – říjensilný zdravý růst, mrazuvzdornost – kmenotvorná odrůda, velké šťavnaté plodyano
James Grievezáří – říjenpravidelná a hojná plodnost, nenáročná, velmi chutná, aromatickáano
Jeptiškaleden – červentriploid, ale plodí hodně. Zprvu fialové, později plody na loži červeně vybarvují , výborně se skladuje, nevadne, nehnijeano
Jonathanprosinec – dubenvysoká náchylnost k padlí (vhodné střední polohy), výborná chuť, trvanlivost, ano
Kalvil bílý zimníprosinec – březennáročná, teplé polohy, výborná chuťano
Kalvil červený podzimníříjen – listopadPrastará odrůda (16. stol.), atraktivní tmavofialové plody s červeně prokvetlou dužninou osobité chutiano
Kanadská (Kmínová) renetaleden – dubentripoid, široké až ploché koruny. velké chutné plody ano
Kardinál žíhanýlistopad – ledenprastará odrůda, nenáročná, kuchyňské zpracování – „štrůdlák“ano
Krasokvět žlutýlistopad – březen (duben)převislé koruny, banánová příchuťano
Košíkovéprosinec – březendomácí krajová z Litomyšlska a vysokomýtska. Velké dlouhověké stromy.ano
Královninoříjen – listopadvelké ploché plody, vhodné na kuchyňské zpracováníano
Krátkostopka královskáprosinec – dubenSlabší růst, pozdní kvetení – vysoká odolnost k pozdním jarním mrazíkům a strupovitosti. Chuťově výborné plody silně vadnou, nutno sklidit v optimální době a skladovat ve vlhkém sklepě!ano
Landsberská renetalistopad – únor jemná hladká slupka, vysoká šťavnatost – výborná na moštyano
Lebelovoříjen – listopad (prosinec)triploid (bujný růst), ale velmi úrodný; nápadně velké listy. Zejména na moštováníano
Malinové holovouskéříjen – ledenkrajová odrůda z Hořicka, měkká dužnina s malinovou příchutíano
Malinové hornokrajskélistopad – únor (březen)převislý růst, každoroční plodnost, nenáročnost, atraktivní plodyano
Malinové podzimnízáří – říjenmenší plody s velmi výraznou malinovou příchutíne
Matčinoříjen – prosinec (únor)pozdní plodnost, výrazně sladká chuť, aromatickéano
Míšeňsképrosinec – květenčeská odrůda známá již v 15. století, malé plody, velmi dobré chutine
Ontarioprosinec – květenovoce nakyslé, šťavnaté, vhodné pro diabetikyano
Opat Brunosrpen – záříčeská odrůda z kláštera ve Vyšším Brodu. Velké plody výborné chuti. ano
Panenské českéříjen – březenčeské národní jablko, červené plody lehce padají, vhodné k jídlku i na mošt, kořenitéano
Parména zlatáříjen – únor (březen)odrůda z 12. století, „Zlatá reneta“, výrazně kořenití chuť, bohatá plodnost, výborný opylovačano
Pasecké vinnéprosinec – únor (březen)místní odrůda z Uničovska, dobrá chuťano
Peasgoodovoříjen – prosinecbujný růst, veliké plody výborné chuti, ale snadno hnijí již na stroměano
Podzvičínskéleden – květenkrajová z Podkrkonoší, nenáročná, velké trvanlivé plody dobré chutiano
Průsvitné letníčervenec – srpenpatří k nejranějším, jablka velmi šťavnatá, v optimální konzumní zralosti výborné chuti ano
Punčovélistopad – dubenrpzšířeno v dolním Polabí; středně velké stromy; jablka čistě žlutá, líbiváano
Ribstonskélistopad – březen matka odr. Coxova reneta, excelentní renetovitá chuť, do vyšších poloh (v teplých suchých oblastech trpí padlím)ne
Řehtáč soudkovitýzáří – listopadnenáročná, do vyšších poloh (delší uchovatelnost), plody s osobitou malinovou příchutíano
Signe Tillischříjen – listopad (prosinec)chuťově prvotřídní jablka, mrazuvzdorný kalvil do vyšších polohano
Smiřické vzácnéprosinec – březenřídké koruny stromů, vysoký stupeň rezistence k strupovitosti, ovoce žluté, štavnaté, příjemně bavinulé chutiano
Spartanlistopad – únor (březen)velmi šťavnatá, sladká aromatická dužnina
Strýmkaúnor – červenecvhodná do alejí (vznosná koruna), vysoká mrazuvzdornost, ovoce na zpracování, zejména na mošty – vysoká výtěžnostano
Studničnéprosinec – květenkrajová z Náchodska, bujný růst; vyžaduje delší vegetaci, ve vyšších polohách spolehlivě nedozráváano
Sudetská renetalistopad – březen moravská odrůda z Jesenicka, slaší růst, vysoká plodnost – potřebuje dobrou půdu, vyžaduje časté zmlazování, vhodná více na zahrádkyne
Vilémovoprosinec – březenmohutné stromy, zdravé, netrpí rakovinou, vhodné do vyšších poloh; hodí se na zpracování – dužnina nehnědneano
Vlkovozáří – říjenkrajová z Malé Hané (Vanovice u Boskovic); zdravé mohutné stromy, velmi vysoká plodnost, chut příjemná, ale ovoce se musí rychlé spotřebovat, brzy moučnatíano
Wagenerovoprosinec – dubenslabší růst, bohatá plodnost, vynikající chuť, vhodná na zahrádkyano
Watervlietské mramorovanéleden – duben (květen)vysoce rezistentní k strupovitosti, doporučuje se do vyšších poloh kvůli vysoké mrazuvzdornosti ve dřevě i v květu (snese -4 °C)
Wealthyzáří – listopad (prosinec)raná a vysoká plodnost, velmi šťavnaté, chutné, všestranné využitíano
Zuccalmagliova renetalistopad – březenslabý růst – malé stromy, vyžaduje živné půdy; přeplozuje – proto pravidelný řezne
Zvonkovéúnor – červenvýborná skladovatelnost, nevadne, nehnije, pro milovníky kyselejších jablekne
Žďárské úrodnézáří – listopadVelmi nenáročná odrůda, brzy a vydatně plodí, jablka šťavnatá, dosti chutnáano
Odrůda hrušněKonzumní zralostStručný popisObrázek plodůDostupnost podzim 2023
Aarskáano
Amanliskáano
Ananska courtrayskáano
Ananaska českáano
Angoulemskáano
Avranšskáano
Boscova lahviceano
Clappova máslovkaano
Dielova ano
Drouardovaano
Dvorníano
Esperenova bergamotkaano
Grosdemangeano
Hardyho máslovkaano
Hohensaatenskáano
Charneuskáano
Jakubka českáano
Konferenceano
Koporečkaano
Kozačka štuttgartskáano
Krvavka letnísrpenmimořádně bujný, vzpřímený růst, rovné kmeny, vhodnost do alejí; plody kulovité, malé, dužnina červeně prokvetlá, chuť příjemná, sladkáano
Křiviceano
Lebrunovaano
Libovická máslovkaano
Madame Vertéano
Magdalenkaano
Marillatovaano
Máslovka římskáano
Merodovaano
Muškatelka šedáano
Muškatelka turecká (Zbuzanka)srpenzdravý bujný růst, vznosné koruny; plody malé, žluté s rozmytým červeným žíháním a líčkem; chuť sladká, aromatická, s muškátovou příchutíne
Nagevicovaano
Pařížankaano
Pastorniceano
Sacharnajaano
Sixovaano
Solankasrpenbujný růst, mohutné rozložité koruny; plod středně velký, protáhle kuželovitý, v plné zralosti sytě žlutý; jemná rozplývavá dužnina výborné chutiano
Solnohradkasrpenvelmi bujný růst, vzpřímené velké koruny se silnými kmeny; v minulosti velmi hojná na jižní Moravě; plody střední až malé, cibulovitého tvaru, s hnědočerveným líčkem; dužnina pevná, mírně zrnitá, sladce navinulá, kořenitá; výborně se hodí na sušení a povidlaano
Sterkmannovaano
Šídlenkaano
Špinkaano
Thirriotovaano
Williamsovaano
Zelinka chlumeckáano
Odrůda třešněKonzumní zralost
(třešňový týden)
Stručný popisObrázek plodůDostupnost jaro 2023
Baltavarská6.velká srdovka, výborná chuťano
Burlat2.kvalitní velká raná polochrupkaano
Dobrá bílá2. – 3.žlutá srdcovka, místní odrůda z Rudice u Jedovnic (Moravský kras), velmi chutná ne
Dönissenova5 .- 6.žlutá polochrupkaano
Droganova5. -6. žlutá polochrupkaano
Granát4. – 5.tmavá chrupka, nshodilý semenáč ze Znojemskaano
Germersdorfská 7.pozdní chrupkaano
Grollova6.-7.pestrá polochrupka, nahodilý semenáč z Dolní Lužice, nenáročná, chutná
Hedelfingenská 7.veli rozšířená pozdní tmavá chrupka, dlouho vydrží na stromě, často červiví, vhodná i na sušení a do pečivaano
Jánovka mšenská5.krajová českáano
Karešova2.raná velkoplodá srdcovka českého původu, nečervivíano
Kaštánka (Early Rivers)2. tmavá srdcovka velmi chutná, nečerviví, v suchu drobnějšíano
Kordia7.česká pozdní chrupka, nehnije, jedna z nejlepšíchano
Ladeho pozdní8. velmi pozdní srdcovka, nenáročná, chuťově průměrná, menší plody, ano
Moreau2.tmavá polochrupka, velmi chutná, nečervivíano
Napoleonova6.pestrá chupka, pozdní, často červiví, velkoplodá, šťáva nebarvíano
Pivovka6.tmavá chrupka, výborná na šťávy, silně barvícíne
Ramon Oliva2.podobná na Lyonskou, raná srdcovka, velmi chutnáano
Rivan1.kvcalitní velmi raná srdovka, zdravé stromyano
Rychlice německá1.lidově „májovky“, nejranější odrůda, srdovka, menší plodyano
Schneiderova pozdní (Thurn Taxis)6.tmavá chrupka, mohutné stromy, nenáročné, plody velké, chutné, červivíne
Skalka5.tmavá polochrupka, krajová na Brněnsku, kořenitá, vhodná na šťávy i sušeníano
Stella5.-6.tmavá chrupka, samosprašná ano
Troprichterova 3.kompkatní vzrůst (menší stromy vhodné i na zahrádku), polochrupka, nečervivíano
Velká černá chrupka7zdravý růst, nenáročná, velmi pozdní chrupkaano
Odrůda višněKonzumní zralost (třešňový týden)Stručný popisObrázek plodůDostupnost jaro 2023
Érdi bötermöano
Fanalano
Köröšskáano
Královna Hortenzieano
Montmorencyano
Morela pozdníano
Morellenfeuerano
Újfehértói Fürtös