NABÍDKA ODRŮD

Pro zjištění dostupnosti odrůd a tvarů je nutné si stáhnout soubor, který je umístěn přímo pod tímto červeně napsaným textem a jmenuje se NABÍDKA_23_03_2023. Je to napsáno rovněž červeným písmem a žlutě orámované. Po stažení tento soubor otevřete a objevíte tabulku v excelu, ve které na jednotlivých listech je seznam odrůd jabloní, hrušní a třešní, v příslušných sloupcích počty jednotltivých tvarů: PK- polokmen, ČK – čtvrtkmen, šp – špičák atd.) .
VŠECHNY STROMKY JSOU PROSTOKOŘENÉ, ROUBOVANÉ NA SEMENNÝCH BUJNÝCH PODNOŽÍCH

Následují stručné informace o množených odrůdách, včetně vyobrazení plodů. Seznam bude postupně doplňován o odrůdy, které množíme, ale každý rok je jiný, ne vždy máme všechny zde popsané. Jde tedy o informování, ne o aktuální nabídku, ta je zveřejněna právě ve výše uloženém excelovém souboru, který je třeba si po rozkliknutí stáhnout, respektive otevřít.

Odrůda jabloněKonzumní zralostStručný popisObrázek plodůDostupnost jaro 2023
Astrachán bílýčervenec – srpenpatří k nejranějším, plody středně velké, dužnina méně šťavnatá než u Průsvitného letníhone
Bernské růžovéříjen – únor (březen)menší stromy, velmi plodné, atraktivní ovocene
Boikovoleden – červenvysoká mrazuvdornost ve dřevě, hodí se do vyšších poloh (v teplých suchých oblastech trpí padlím) dužnina bílá, nehnědnene
Boskoopskéleden – dubennejznámější „koženáč“, nakyslá chuť, vynikající na sušeníne
Cornwallské hřebíčkovéprosinec – březen (duben)náročné, ale velmi chutnéne
Coxova renetalistopad – únor (březen)náročná na výživu, vhodná do vyšších poloh (v teplých suchých oblastech trpí padlím) velmi chutné, aromatickéne
Croncelskézáří – říjen (listopad)vysoká mrazuvzodrnost ve dřevě, do vyšších poloh (v teplých suchých oblastech trpí padlím) ano
Gascoygneho šarlatovélistopad – únor (březen)atraktivní vzhled plodů, malinová příchuťano
Grávštýnské červenézáří – listopadmohutné stromy, vhodné do vyšších poloh (v teplých suchých oblastech trpí padlím), jablka velmi chutná, šťavnatá, voňaváano
Gustavovo trvanlivéprosinec – květenjedna z mála starých pozdně zimních odrůd se sladkými plodyne
Hájkova muškátová renetaprosinec – březenmenší stromy, pozdě raší a kvete, netrpí mrazy a strupovitostí, velmi plodné, jablka vynikající na sušeníne
Hammersteinovoprosinec – březenexcelentní navinulá chuť, vysoká štavnatost, nahradí pomeranče o Vánocích; do teplejších polohne
Harbertova renetaprosinec- březenmohutné stromy, velké plodyano
Hvězdnatá renetalistopad – březenpozdně raší a kvete, netrpí mrazy a strupovitostíano
Chodsképrosinec- dubenkrajová odrůda z Domažlicka, chutnáano
Jadernička moravskáříjen – dubenkrajová, Bílé Karpaty, Valašsko,
nenáročná, dlouhověká, k jídlu a na mošt, sladká
ano
Jakob Fischerzáří – říjensilný zdravý růst, mrazuvzdornost – kmenotvorná odrůda, velké šťavnaté plodyano
James Grievezáří – říjenpravidelná a hojná plodnost, nenáročná, velmi chutná, aromatickáano
Jonathanprosinec – dubenvysoká náchylnost k padlí (vhodné střední polohy), výborná chuť, trvanlivost, ano
Kalvil bílý zimníprosinec – březennáročná, teplé polohy, výborná chuťano
Kardinál žíhanýlistopad – ledenprastará odrůda, nenáročná, kuchyňské zpracování – „štrůdlák“ano
Krasokvět žlutýlistopad – březen (duben)převislé koruny, banánová příchuťano
Landsberská renetalistopad – únor jemná hladká slupka, vysoká šťavnatost – výborná na moštyano
Malinové holovouskéříjen – ledenkrajová odrůda z Hořicka, měkká dužnina s malinovou příchutíano
Malinové hornokrajskélistopad – únor (březen)převislý růst, každoroční plodnost, nenáročnost, atraktivní plodyano
Malinové podzimnízáří – říjenmenší plody s velmi výraznou malinovou příchutíne
Matčinoříjen – prosinec (únor)pozdní plodnost, výrazně sladká chuť, aromatickéano
Míšeňsképrosinec – květenčeská odrůda známá již v 15. století, malé plody, velmi dobré chutiano
Ontarioprosinec – květenovoce nakyslé, šťavnaté, vhodné pro diabetikyano
Panenské českéříjen – březenčeské národní jablko, červené plody lehce padají, vhodné k jídlku i na mošt, kořenitéano
Parména zlatáříjen – únor (březen)odrůda z 12. století, „Zlatá reneta“, výrazně kořenití chuť, bohatá plodnost, výborný opylovačano
Průsvitné letníčervenec – srpenpatří k nejranějším, jablka velmi šťavnatá, v optimální konzumní zralosti výborné chuti ne
Ribstonskélistopad – březen matka odr. Coxova reneta, excelentní renetovitá chuť, do vyšších poloh (v teplých suchých oblastech trpí padlím)ne
Řehtáč soudkovitýzáří – listopadnenáročná, do vyšších poloh (delší uchovatelnost), plody s osobitou malinovou příchutíne
Smiřické vzácnéprosinec – březenřídké koruny stromů, vysoký stupeň rezistence k strupovitosti, ovoce žluté, štavnaté, příjemně bavinulé chutiano
Spartanlistopad – únor (březen)velmi šťavnatá, sladká aromatická dužninaano
Studničnéprosinec – květenkrajová z Náchodska, bujný růst; vyžaduje delší vegetaci, ve vyšších polohách spolehlivě nedozráváne
Sudetská renetalistopad – březen moravská odrůda z Jesenicka, slaší růst, vysoká plodnost – potřebuje dobrou půdu, vyžaduje časté zmlazování, vhodná více na zahrádkyne
Vilémovoprosinec – březenmohutné stromy, zdravé, netrpí rakovinou, vhodné do vyšších poloh; hodí se na zpracování – dužnina nehnědnene
Vlkovozáří – říjenkrajová z Malé Hané (Vanovice u Boskovic); zdravé mohutné stromy, velmi vysoká plodnost, chut příjemná, ale ovoce se musí rychlé spotřebovat, brzy moučnatíne
Watervlietské mramorovanéleden – duben (květen)vysoce rezistentní k strupovitosti, doporučuje se do vyšších poloh kvůli vysoké mrazuvzdornosti ve dřevě i v květu (snese -4 °C)ano
Zuccalmagliova renetalistopad – březenslabý růst – malé stromy, vyžaduje živné půdy; přeplozuje – proto pravidelný řezne
Zvonkovéúnor – květenvýborná skladovatelnost, nevadne, nehnije, pro milovníky kyselejších jablekne
Odrůda hrušněKonzumní zralostStručný popisObrázek plodůDostupnost jaro 2023
Krvavka letnísrpenmimořádně bujný, vzpřímený růst, rovné kmeny, vhodnost do alejí; plody kulovité, malé, dužnina červeně prokvetlá, chuť příjemná, sladkáne
Muškatelka turecká (Zbuzanka)srpenzdravý bujný růst, vznosné koruny; plody malé, žluté s rozmytým červeným žíháním a líčkem; chuť sladká, aromatická, s muškátovou příchutíano
Solankasrpenbujný růst, mohutné rozložité koruny; plod středně velký, protáhle kuželovitý, v plné zralosti sytě žlutý; jemná rozplývavá dužnina výborné chutiano
Solnohradkasrpenvelmi bujný růst, vzpřímené velké koruny se silnými kmeny; v minulosti velmi hojná na jižní Moravě; plody střední až malé, cibulovitého tvaru, s hnědočerveným líčkem; dužnina pevná, mírně zrnitá, sladce navinulá, kořenitá; výborně se hodí na sušení a povidlaano
Odrůda třešněKonzumní zralost
(třešňový týden)
Stručný popisObrázek plodůDostupnost jaro 2023
Dobrá bílá2. – 3.žlutá srdcovka, místní odrůda z Rudice u Jedovnic (Moravský kras), velmi chutná ano
Granát4. – 5.tmavá chrupka, nshodilý semenáč ze Znojemskaano
Grollova6.-7.pestrá polochrupka, nahodilý semenáč z Dolní Lužice, nenáročná, chutnáano
Hedelfingenská6.- 7.veli rozšířená pozdní tmavá chrupka, dlouho vydrží na stromě, často červiví, vhodná i na sušení a do pečivaano
Kaštánka (Early Rivers)2. tmavá srdcovka velmi chutná, nečerviví, v suchu drobnějšíano
Ladeho pozdní8. velmi pozdní srdcovka, nenáročná, chuťově průměrná, menší plody, ano
Moreau2.tmavá polochrupka, velmi chutná, nečervivíano
Napoleonova6.pestrá chupka, pozdní, často červiví, velkoplodá, šťáva nebarvíano
Pivovka6.tmavá chrupka, výborná na šťávy, silně barvícíano
Ramon Oliva2.podobná na Lyonskou, raná srdcovka, velmi chutnáano
Rychlice německá1.lidově „májovky“, nejranější odrůda, srdovka, menší plodyano
Schneiderova pozdní (Thurn Taxis)6.tmavá chrupka, mohutné stromy, nenáročné, plody velké, chutné, červivíano
Skalka5.tmavá polochrupka, krajová na Brněnsku, kořenitá, vhodná na šťávy i sušeníano
Stella5.-6.tmavá chrupka, samosprašná ano