JARNÍ PRODEJ DÁLE PROBÍHÁ

Stále prodáváme ovocné stromky. V pátek 19. 4. a v sobotu 20. 4. v obvyklou dobu. Další týden od 22. 4. již je lepší se domluvit individuálně e-mailem nebo telefonicky na předání. Na jaře je spousta práce, roubujeme, sázíme, plejeme atd, tedy jsme na poli. Stromky již nezasíláme, jsou narašené a pupeny by se při vybalování z folie mohly vylámat.
Výsadbě napomůže prudké ochlazení, které má trvat od úterý 16.4. minimálně týden. Nízké teploty a podmračené počasí umožní ovocné stromky snadno zasadit, po řádném hlubokém zakrácení korunek (nutno provést vždy při jarní výsadbě) a vydatné zálivce s úspěchem zakoření. Co si budeme nalhávat, i u nás na Vysočině v 550 m již začínají kvést jabloně. Vegetace je urychlena o měsíc. Spíše než neúspěch výsadby ovocných stromků hrozí poškození květů dospělých stromů mrazem.

Přestože kombinace modelů uváděla na čtvrtek 18. 4. ráno nejnižší teloty 0 °C (viz graf níže, realita byla -3,0 až -4,0 °C. A bohužel spousta květů zmrzla. Ještě že probíhá diferenciace v postranních očkách letorostů jabloní později a tudíž i kvetou později.